Opšti tekstovi

O nama

Beogradska Tango Asocijacija osnovana je sa željom da doprinese popularizaciji tango kulture na našim prostorima. Glavni ciljevi su organizovanje manifestacija i umetničkih programa koji popularišu tango, edukacija ljubitelja tanga kroz školu i plesne radionice, kao i podsticaj razvoja mladih tango muzičara i tango plesača. Treba istaći organizaciju tradicionalnog internacionalnog tango festivala, koji se u našem gradu održava svakog novembra, kao i međunarodnu saradnju i razmenu sa svetskim tango centrima.

Od posebnog značaja je saradnja sa muzičkom školom „Vučković“ i osnivanje prvog omladinskog tango orkestra na Balkanu – Tango Juventud, kao i dugogodišnja saradnja sa Centrom lepih umetnosti Guarnerius, gde je 2003. godine i održana prva milonga (tango plesno veče) u Beogradu.

Beogradsku Tango Asocijaciju čine: Beltango quinteto, orkestar Tango Juventud i Škola argentinskog tanga pod vođstvom tango igrača i učitelja Dragana Mikića.

Asocijacija je od 2004. godine organizovala više desetina kurseva tango plesa kroz koje je prošlo nekoliko hiljada polaznika.

Redovne milonge u Beogradu

Beogradski ljubitelji tanga kao i sve veći broj stranih tango turista okupljaju se na regularnim milongama koje se održavaju svake nedelje u večernjim časovima na sledećim lokacijama:

Milonga

Ponedeljak/Monday MILONGA EL 13
Balkanska 13, 21-01h, ulaz: 200 RSD
DJ Nemanja Marić

Utorak/Tuesday MILONGA INSPIRACION
Resavska 28, 21-23.30h, ulaz: 150 RSD
DJ Sonja Živanović, DJ Pepe

Sreda/Wednesday TULUZ LOTREK
Resavska 24, 21-01h, ulaz: 200 RSD
DJ Dragan Mikić, DJ Miloš Joksimović

Milonga

Četvrtak/Thursday MILONGA DORCOL PLATZ
Dobračina 59b, 21-01h, ulaz: 150 RSD
DJ Nemanja Marić

Subota/Saturday MILONGA ALMA
Teatar 78, Resavska 78, 22-02h, ulaz: 150 RSD
DJ Dark-Oh, DJ Pepe

 

this webpage was last updated in May 9th, 2018

 

Škola argentinskog tanga

Dragi prijatelji,

Tango škola Beogradske Tango Asocijacije sa radošću obaveštava sve zainteresovane polaznike da će škola argentinskog tanga nastaviti sa radom u nedelju, 21.januara 2018. godine i to u sledećim terminima:

Nova početna grupa od 17 do 19
Napredne grupe od 19:30 do 21:30

Želimo dobrodošlicu svim ljubiteljima i igračima tanga bez obzira na plesno iskustvo i onima koji žele da uđu u divan svet argentinskog tanga.

Časovi su osmišljeni kao tematske radionice zbog ozbiljnijeg pristupa i postepenog savladjivanja forme sa ciljem osvešćivanja pokreta, muzikalnosti i komunikacije u tangu.

Zainteresovani polaznici za novi početni kurs mogu se prijaviti na sledeću adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na tel 064 2500229

 

Guarnerius

Termini:

Početni nivo: Napredni nivo:
nedelja 17:00 - 19:00 nedelja 19:30 - 21:30

Teme kursa

Argentinski tango, Milonga, Tango vals

Učitelj tanga:
Dragan Mikić

Instruktori tanga BTA:
Aleksandra Tasić
Slavica Jovanović
Luka Dragojlović
Miloš Joksimović

Prijave i informacije vezane za kurs Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na tel 064 2500229


Dragan Mikić

Informacije o učitelju

Dragan Mikić je prve tango korake napravio u Londonu pre 18 godina. Posle tri godine intenzivnog tango života, ispunio je svoje snove i 2003 godine proveo 3 meseca u  Buenos Airesu.
U aprilu 2004. godine osniva zajedno sa orkestrom Beltango – Beogradsku Tango Asocijaciju i započinje školu argentinskog tanga. 
U periodu od 2004 do 2013.godine organizovao je zajedno sa Aleksandrom Nikolićem iz Beltango kvinteta - Beogradski Tango festival, manifestaciju koja je za 10 godina postojanja doprinela popularizaciji i razvoju tango kulture u Beogradu i Srbiji.
Od 2014.godine organizuje festival Tango Neutral weekend.
Kao tangoDJ na prvoj milongi u Beogradu i kao pokretač društvenog tango života, od 2003.godine redovno organizuje nedeljne i mesečne milonge u Beogradu.
Posetio je Buenos Aires još dva puta 2005. i 2007 godine, tokom VII i IX Medjunarodnog Tango festivala.
Za 14 godina rada  kao učitelj tanga Beogradske Tango Asocijacije organizovao je 37 grupa polaznika i kroz školu tango plesa prošlo je više od 1000 tango plesača.

Svoju veliku zahvalnost Dragan Mikic duguje učiteljima i tango prijateljima:

Ricardo Viqueira, Gachi Fernandez, Mirta Tiseyra, Angel Coria, Biljana Lipic, Rok Klancnik, Laszlo Budai, Sergio Cortazzo, Damian Esell&Nancy Louzan, Roberto Herrera, Julio Corrazza, Gustavo Sorel, Pablo Veron, Carolina Bonaventura&Demian Garcia, Gustavo Rosas&Gisela Natoli, Guillermina Quiroga, Miguel Romero, Flaco Dany, Adrian Veredice&Alejandra Hobert, Julio Balmaceda&Corina De La Rosa, Martinez Pey Pancho, Jorge Firpo, Mingo Pugliese, Kenji Nozawa&Liliana Nakada, Chicho Frumboli, Javier Rodriguez&Andrea Missé, Veronique Bouscasse&Thierry Le Cocq, Federico, Roberto Reis.

Orquesta tipica TANGO JUVENTUD

Image

Orkestar Tango Juventud je jedinstveni omladinski orkestar iz Srbije, kojeg čini 15 talentovanih mladih muzičara, učenika Muzičke Škole "Dr Vojislav Vučković". Ideja da se ovim talentovanim muzičarima pruži šansa da osete koncertni podijum na specifičan način kroz interpretaciju tango repertoara, nailazi na velike simpatije tango poklonika, koji se i sami često uključuju u program, spontano plešući tango. Tango Juventud je svoj premijerni nastup imao u septembru 2005.godine na II Beogradskom Tango festivalu, a u maju mesecu 2006.godine održali su dva koncerta na prvoj internacionalnoj turneji po Italiji. U organizaciji "Muzičke omladine" orkestar TANGO JUVENTUD nastupio je u dvorani "Kolarčeve Zadužbine" koncertom pod nazivom "PRIČA O TANGU", gde su upoznali beogradske srednjoškolce sa svom lepotom tango muzike. U septembru 2006.godine u okviru III Beogradskog Tango Festivala orkestar Tango Juventud imao je vrlo zapažen i nezaboravan koncert tokom Tango Bala u Domu Vojske Srbije.

 

Tango Juventud čine:

Violine: prof. Biljana Stevanović, Ljubica Damčević, Jelena Adamović, Aleksandar Novicki, Ivana Kukolj

Čelo: Simeona Stevanović

Kontrabas: Marijana Petrović

Harmonike: Petar Marić, Rade Soro, Milena Radičanin, Nikola Jelić, Vladimir Virijević

Klavir: Vuk Jovanović, Sonja Lukić

Umetnički rukovodilac: prof. Aleksandar Nikolić

 


Image

Beltango Quinteto

Beltango Quinteto

 


Beltango quinteto čine vrsni umetnici:

Aleksandar Nikolić (bandoneon)

Jovan Bogosavljević (violina)

Ivana Nikolić (klavir/vokal)

Bogdan Pejić (el.gitara)

Ljubinko Lazić (kontrabas)

Želja im je da na svojim koncertima publici predstave svu širinu tango kulture, pa se osim tradicionalnih tango numera kao i kompozicija tango-nuevo pravca Astora Piazzolle na repertoaru Beltanga nalaze i kompozicije savremenih autora, koji inspiraciju nalaze u tangu kao i autorske numere clanova Beltango iz novog pravca “Balkango”

Beltango je prvi tango orkestar sa Balkana koji u svom sastavu neguje i zvuk autentičnog bandoneona, instrumenta koji je istorijski neraskidivo povezan sa tangom i čija jedinstvena boja zvuka stvara neponovljiv doživljaj istinskog uživanja u muzici.

Beltango je do sada održao veliki broj koncerata svim elitnim koncertnim prostorima Beograda kao što su “Sava Centar”, “Kolarčeva Zadužbina”, “Narodno Pozorište”, “Madlenianum”, kao i u mnogim gradovima Srbije a paralelno razvija i zapaženu svetsku karijeru. Nastupali su na velikom broju internacionalnih festival i do sada održali preko 500 koncerata u više od 25 zemalja (Argentina, Finska, Švedska, Danska, Nemačka, Francuska, Poljska, Švajcarska, Austrija, Italija, Malta, Grčka, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, BiH, Makedonija... ).

Na poziv argentinskog ministarstva kulture, Beltango je učestvovao na najvećem tango festivalu „Buenos Aires World Tango Festival 2007“, kao jedini evropski tango orkestar.

Trostuko CD izdanje po nazivom “BELTANGO TRILOGIA” u vrhu je svetskih top-lista u tango žanru

Beltango je orkestar nekoliko internacionalnih tango produkcija koje su se sa velikim uspehom prikazivale u teatrima i na festivalima sirom Evrope. Barrios De Buenos Aires (France-Argentina), Colores De Tango (Malta-Hungary-Mexico), Carapintada (Italy), Harmonia (Slovenia-Serbia), Piazzolla & Beltango - Veinte Anos Despues, Buono Beltango Orquesta Unica (Argentina-Serbia)

U saradnji sa Beogradskom Tango Asocijacijom, Beltango je tradicionalno, svake jeseni domaćin manifestacije “Internacionalni Beogradski Tango Festival”. Festival svake godine, pored velikih svetskih zvezda argentinskog tanga koji se predstave beogradskoj publici na sceni Kolarca, okupi i veliki broj tango turista iz inostranstva i ove godine će biti organizovan deseti, jubilarni put.

Najdražu pohvalu za dosadašnji rad Beltango je dobio od Daniela Piazzolle, sina slavnog kompozitora Astora Piazzolle

Ponosan sam što u svetu postoji grupa kao Beltango, koja svira muziku moga oca onako kako je treba svirati. Iskreno sam se iznenadio kad sam na mestu tako drugačijem od našeg video i čuo kako se muzika Astora Pjacole izvodi sa istim osećajem. Očigledno, muzika moga oca potpuno je univerzalna, a to i Beltango dokazuje svojim čudesnim interpretacijama.

Zvanična internet prezentacija ansambla Beltango - www.beltango.com

Još članaka...

  • 1
  • 2