Skip to main content

O NAMA

Beogradska Tango Asocijacija / BTA, osnovana je sa željom da doprinese popularizaciji tango kulture na našim prostorima. Glavni ciljevi su organizovanje manifestacija i umetničkih programa koji popularišu tango, edukacija ljubitelja tanga kroz školu plesa i plesne radionice, kao i podsticaj razvoja mladih tango muzičara kroz muzičke radionice, seminare i koncerte.

Okosnicu Beogradske Tango Asocijacije čini kvintet Beltango, osnovan u Beogradu 1998. godine na inicijativu prof. Aleksandra Nikolića, prvog srpskog bandoneoniste i sadašnjeg Predsednika Beogradske Tango Asocijacije. Kroz umetničke turneje kvinteta Beltango ostvaruje se vrlo uspešna međunarodna saradnja i razmena sa svetskim tango centrima. Beltango je za 25 godina postojanja odsvirao preko 1.000 koncerata u 30 zemalja sveta.
U periodu od 2004-2014. organizovan je Internacionalni Beogradski Tango Festival koji je iznedrio prve generacije domaćih poklonika tanga i omasovio tango pokret kod nas.
Asocijacija je od 2004-2018. godine organizovala više desetina kurseva tango plesa pod vođstvom tango plesača i učitelja Dragana Mikića, kroz koje je prošlo preko hiljadu polaznika.
BTA je negovala uspešnu saradnju sa obrazovnim institucijama i institucijama kulture Beograda i Srbije. Ostvareni su brojni koncerti i nastupi na scenama Kolarčeve zadužbine, Kamerne opere Madlenianum, Doma Sindikata, Bitef Teatra, Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i u Sinagogi i SNP-u u Novom Sadu.
Dugogodišnja saradnja sa CLU Guarnerius, gde je 2003. godine i održana prva milonga (tango plesno veče) u Beogradu stvorila je omiljeno mesto za susret ljubitelja tanga tog vremena. Vremena kada je tango doživljavao prve talase popularnosti u našem gradu.
Saradnja sa muzičkom školom „Vučković“ u to vreme kumovala je i osnivanju prvog omladinskog tango orkestra u Srbiji pod imenom – Tango Juventud.
BTA je dobitnik plakete Ambasade Republike Argentine za doprinos u razvoju argentinskog tanga na ovim prostorima.