Skip to main content

Orquesta tipica TANGO JUVENTUD

Orkestar Tango Juventud jedinstveni je omladinski orkestar iz Srbije. Osnovan na inicijativu profesora i bandoneoniste Aleksandra Nikolića, a uz podršku profesora Ivane Nikolić i Biljane Stojanović, Tango Juventud su na svojim počecima činili talentovani mladi muzičari, učenici Muzičke Škole "Dr Vojislav Vučković" iz Beograda.

Ideja da se ovim talentovanim muzičarima pruži šansa da osete koncertni podijum na specifičan način kroz interpretaciju tango repertoara, naišla je odmah na velike simpatije publike i tango poklonika, koji su se i sami često uključivali u program, spontano plešući tango uz muziku mladih muzičara.
Tango Juventud je svoj premijerni nastup imao u septembru 2005. godine u Paviljonu Cvijete Zuzorić na II Beogradskom Tango festivalu, a u maju mesecu 2006. godine održali su dva koncerta na prvoj internacionalnoj turneji po Italiji.
U organizaciji "Muzičke omladine Beograda" orkestar TANGO JUVENTUD nastupio je u dvorani "Kolarčeve Zadužbine" koncertom pod nazivom "PRIČA O TANGU", gde su upoznali beogradske osnovce i srednjoškolce sa svom lepotom tango muzike. U septembru 2006. godine u okviru III Beogradskog Tango Festivala orkestar Tango Juventud imao je nezaboravan nastup tokom Tango Bala u Domu Vojske Srbije.
2007. godine Tango Juventud pojačan članovima kvinteta Beltango osvaja prvo mesto na internacionalnom konkursu u Castelfidardu / Italiji - u kategoriji "Premio Astor Piazzolla"
Koncertom na Trgu Republike svečano su zatvorili V jubilarni Beogradski Tango Festival.
Par godina kasnije okupili su se da bi uveličali gala koncert u Domu Sindikata, kojim je obeležen jubilej - 15 godina rada kvinteta Beltango. Tako su još jednom podelili koncertni podijum sa svojim profesorima - Ivanom i Aleksandrom Nikolićem.
Tango Juventud su sačinjavali:
Harmonike: Petar Marić, Rade Soro, Milena Radičanin, Nikola Jelić, Vladimir Virijević
Violine: prof. Biljana Stevanović, Ljubica Damčević, Jelena Adamović, Aleksandar Novicki, Ivana Kukolj
Violončelo: Simeona Stevanović
Kontrabas: Marijana Petrović
Klavir: prof. Ivana Nikolić, Vuk Jovanović, Sonja Lukić
Umetnički rukovodilac i dirigent: prof. Aleksandar Nikolić